Έπειτα από μια αγωνιστική στην Πορτογαλία με αρκετή πέτρα και σκόνη, η καταρρακτώδης βροχή πριν την εκκίνηση του τρίτου γύρου στην Ισπανία, άφηνε σημάδια για αντίξοες συνθήκες οδήγησης. Η λάσπη που δημιουργήθηκε, αποφάσισε για την τύχη του κάθε αναβάτη. Οι θεατές «πλημμύρισαν» την διαδρομή των 65 χιλιομέτρων και τις ειδικές διαδρομές. Τρεις πραγματικά σκληρές ειδικές, οι οποίες έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στα τελικά αποτελέσματα. Η extreme test έβγαλε εκτός αρκετούς αναβάτες και φόρτωσε με χρόνο τους υπόλοιπους.

Ο Ισπανός Ivan Cervantes (#101-KTM) αποθεώθηκε από τους συμπατριώτες του, χαρίζοντάς τους την νίκη και τις δυο μέρες. Διαφορετικοί αναβάτες μοιράζονται τις υπόλοιπες θέσεις στο βάθρο. Ο Alessandro Belometti (#103-KTM) ανεβαίνει δεύτερος το Σάββατο και τρίτος την Κυριακή. O Bartosz Oblucki (#105-Husqvarna) οδηγεί πολύ καλά την πρώτη ημέρα και τερματίζει με 20 δευτερόλεπτα διαφορά, στην τρίτη θέση. Ο Simone Albergoni (#104-HONDA) μετά από ένα άσχημο αποτέλεσμα την πρώτη ημέρα σε ειδική (τον έστειλε τέταρτο στην κατηγορία) την δεύτερη ημέρα ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου.

Η φοβερή μάχη έγινε στην Ε2 με τους αναβάτες της Yamaha UFO Corse να μοιράζονται τα βάθρα. Ο Stefan Merriman (#202-Yamaha) τελειώνει τον δύσκολο αγώνα, τερματίζοντας στην πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο τον εκπληκτικό φέτος Jonny Aubert (#242-Yamaha). Τα πράγματα αλλάζουν την Κυριακή, με τον Aubert να κατακτά την πρώτη θέση. Ο Φινλανδός Samuli Aro τους ακολουθεί, καλύπτοντας και τις δυο μέρες το τρίτο σκαλί του βάθρου.

 

 

 

 

Στην Ε3 οι γνωστοί άγνωστοι, David Knight (#301-KTM) και Marko Tarkkala (#302-KTM) παίρνουν τα κύπελλα της πρώτης και δεύτερης θέσεις αντίστοιχα. Η τρίτη θέση του βάθρου, είχε δυο διαφορετικά ονόματα κάθε ημέρα. Ο Γάλλος Sebastiean Guillaume (#303-Gas Gas) είχε καλύτερους χρόνους στις ειδικές την πρώτη ημέρα από τον Alessio Paoli (#305-TM), που τον νίκησε την δεύτερη και έφερε το ΤΜ του στην τρίτη θέση.

Μετά την συλλογή βαθμών στη Gernika της Ισπανίας, στην E1, o Ισπανός Ivan Cervantes προηγείται σταθερά του Ιταλού Simone Albergoni με 21 βαθμούς. Τρίτος στην βαθμολογία είναι ο Alessandro Belometti με 110 βαθμούς. Ακολουθούν οι Petri Pohjamo, Bartosz Oblucki και Maurizio Micheluz με 105,103 και 91 βαθμούς αντίστοιχα.

Στην βαθμολογία της Ε2 ο πρώην motocrosser Jonny Aubert σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση με 130 βαθμούς, ρίχνοντας δεύτερο με 128 βαθμούς τον Samuli Aro. Επιπλέον ο Φινλανδός δέχεται πίεση και από τον Stefan Merriman που βρίσκεται 5 βαθμούς πίσω του. Ακολουθούν στην πέμπτη θέση ο Fabien Planet με 83 βαθμούς και στην έκτη θέση με 81 βαθμούς ο Cristobal Guerrero που κλείνει την πρώτη εξάδα.

Ο Βρετανός David Knight με έξι σερί νίκες, είναι με 150 βαθμούς πρώτος στην βαθμολογία της κατηγορίας Ε3. Ο Φινλανδός Marko Tarkkala που ακολουθεί με 132 βαθμούς, έχει αντίστοιχα έξη συνεχόμενες δεύτερες θέσεις. Τρίτος με 112 βαθμούς, δεν τα πήγε τόσο καλά στην Ισπανία, είναι ο Σουηδός Bjorne Carlsson. Την πρώτη εξάδα κλείνουν οι Sebastiean Guillaume (107β.), Alessio Paoli (91β.) και ο Marcus Kehr (85β.)