Οι αναβάτες της Yamaha κατέκτησαν στην Σλοβακία όλο το βάθρο και τις δυο ημέρες

Επιστροφή στην Ευρώπη με την πόλη Krompachy της Σλοβακίας να υποδέχεται στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2007, τον 7ο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος Enduro. Ο Ισπανός Ivan Cervantes (KTM) ήταν ο μόνος που πανηγύρισε και τις δυο ημέρες από το υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Επιτυχία και για την Yamaha που χρωμάτισε μπλε το βάθρο της Ε1 και τις δύο ημέρες. Οι 85 αναβάτες είχαν να αντιμετωπίσουν και τα παιχνίδια του καιρού στην Σλοβακία, πολλαπλασιάζοντας τον βαθμό δυσκολίας αρκετά το Σάββατο. Την Κυριακή υπό στεγνές συνθήκες η διαδρομή είχε άλλο πρόσωπο και καινούργιες γραμμές οδήγησης. Η διαδρομή είχε 50 χιλιόμετρα μήκος, με τρεις ειδικές, η οποία έπρεπε να οδηγηθεί επί τέσσερις φορές.

Κατηγορία Ε1
Ο πρόσφατος τραυματισμός (σπάσιμο κλείδας) του Juha Salminen σε αγώνα του Βρετανικού πρωταθλήματος, τον άφησε προληπτικά σπίτι να προγραμματίζει επιστροφή στις 15 Σεπτεμβρίου στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος στην Γαλλία. Έτσι έμεινε ανοιχτό το πεδίο στο Krompachy για τους υπόλοιπους αναβάτες. Ο νεαρός Ισπανός Christobal Guerrero (Yamaha) κατάφερε να ξεχωρίσει μεταξύ των συναθλητών του και πετυχαίνει την πρώτη του νίκη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πίσω του τερμάτισε ο Simone Albergoni (Yamaha), με τον Marc Germain (Yamaha) να ακολουθεί από την τρίτη θέση. Την εξάδα της πρώτης ημέρας συμπλήρωσαν οι Alessandro Belometti (KTM), Bartosz Oblucki (Husqvarna) και Maurizio Micheluz (Yamaha). Ο Cristobal Guerrero δήλωσε στο τέλος: «Είμαι πολύ ευτυχισμένος, γιατί κατάφερα να κουμαντάρω έναν δύσκολο αγώνα όπου προστέθηκε και η βροχή. Οι συναθλητές μου, Germain και Albergoni είναι πολύ γρήγοροι κάτω υπό τέτοιες συνθήκες. Νομίζω ήμουν καλός όλη την ημέρα, δίχως να κάνω κάποια μεγάλα λάθη. Κατάφερα να κερδίσω χρόνο ειδικά στην extreme test και στην enduro test. Είμαι ειλικρινά ικανοποιημένος, γιατί είναι η πρώτη μου νίκη.»

Ο Cristobal Guerrero ανέβηκε πρώτος το Σάββατο και τρίτος την Κυριακή

Ο Simone Albergoni κατάφερε να κατακτήσει μια δεύτερη και μια πρώτη πλησιάζοντας τον J. Salminen στην βαθμολογία

Την δεύτερη ημέρα κάτω από καλές συνθήκες πλέον ο S.Albergoni κάνει την αντεπίθεσή του. Πετυχαίνει πέντε νίκες σε σύνολο 10 ειδικών και εξασφαλίζει στο τέλος μια διαφορά 10 δευτερολέπτων από τον Γάλλο M.Germain, που προσπάθησε στις δυο τελευταίες ειδικές (δυο νίκες) να περάσει τον Ιταλό. Ο Ισπανός C.Guerrero πήρε τρεις ειδικές και παρέμεινε με 26 δευτερόλεπτα διαφορά στην τρίτη θέση. Την τέταρτη θέση κατέλαβε άλλος ένας αναβάτης με Yamaha, ο Maurizio Micheluz. Ο A.Belometti (ΚΤΜ) δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την πέμπτη θέση, με τον Γερμανό Mike Hartmann (ΚΤΜ) να είχε μια πολύ καλή παρουσία στην Σλοβακία και να καταλαμβάνει την έκτη θέση της κατηγορίας. Ο εργοστασιακός οδηγός της Husqvarna, Πολωνός Bartosz Oblucki εγκαταλείπει μετά την πρώτη ειδική και αφήνει να ξεφύγει ακόμα περισσότερο o Belometti στην βαθμολογία, όπου παλεύουν για την 5η και 6η θέση. Στην βαθμολογία με 300 βαθμούς συνεχίζει να προηγείται ο τραυματίας Juha Salminen (KTM). Δεύτερος με 273 βαθμούς ακολουθεί ο S.Albergoni, με τρίτο τον M.Germain με 257 βαθμούς.

Βαθμολογία Ε1
1 SALMINEN Juha FIN SML KTM 300
2 ALBERGONI Simone ITA FMI YAMAHA 273
3 GERMAIN Marc FRA FFM YAMAHA 257
4 GUERRERO Cristobal SPA RFME YAMAHA 251
5 BELOMETTI Alessandro ITA FMI KTM 230
6 OBLUCKI Bartosz POL FMI HUSQVARNA 211
7 MICHELUZ Maurizio ITA FMI YAMAHA 185
8 HARTMANN Mike GER DMSB KTM 174
9 DOZSA Juraj SVK SMF KTM 95
10 CHERUBINI Luca ITA FMI TM 86
Κατηγορία E2

Ο Mika Ahola κατάφερε να είναι ο γρηγορότερος όλων των αναβατών την πρώτη ημέρα

Ο Φιλανδός Mika Ahola (HM-Honda) πλησίασε ακόμα περισσότερο στην κατάκτηση του τίτλου τερματίζοντας και συλλέγοντας πιο πολλούς βαθμούς από τον δεύτερο της βαθμολογίας Samuli Aro (KTM). Ο Mika Ahola χρησιμοποίησε σωστό εμπρός λάστιχο για την λάσπη το Σάββατο, που άφησε κατά 21 δευτερόλεπτα πίσω τον Γάλλο Johnny Aubert (Yamaha). O Samuli Aro ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου κουτσαίνοντας και με εμφανή τον πόνο στο γόνατό του (από πτώση). Την δεύτερη ημέρα ο Johnny Aubert ήταν πραγματικά άπιαστος. Ξεκίνησε χάνοντας την πρώτη ειδική από τον Ahola, αλλά στην συνέχεια έκανε ένα σερί εννέα νικών, με αποτέλεσμα να κάνει μια διαφορά 48 δευτερολέπτων στον δεύτερο M.Ahola. Τρίτος ανέβηκε στο βάθρο ο αναβάτης της Aprilia, Stefan Merriman, αλλάζοντας σειρά με τον Samuli Aro που τερμάτισε με αρκετό πόνο τέταρτος.

Johnny AUBERT: «Είναι ωραία να νικάς ξανά. Το αναζητούσα. Σήμερα ήταν απλά μια τέλεια ημέρα. Είχα μόνο μια πτώση στην πρώτη enduro ειδική. Ύστερα οδήγησα γρήγορα, στρωτά και κατάφερα να αποκτήσω μια ασφαλή διαφορά. Οι συνθήκες του εδάφους με βοηθήσανε αρκετά, θυμίζοντάς μου τους αγώνες motocross που συμμετείχα. Ο Mika είναι όμως εξίσου γρήγορος σε τέτοια εδάφη και είμαι χαρούμενος που πάλεψα στο ίδιο επίπεδο με αυτών.»

Στην βαθμολογία ο Μ.Ahola προηγείται με 35 βαθμούς του συμπατριώτη του S.Aro που είχε έναν γύρο πριν το τέλος του πρωταθλήματος 292 βαθμούς. Ο J.Aubert πλησίασε από την τρίτη θέση έχοντας μαζέψει 274 βαθμούς.

Βαθμολογία Ε2
1 AHOLA Mika FIN SML HONDA 327
2 ARO Samuli FIN SML KTM 292
3 AUBERT Jonny FRA FMI YAMAHA 274
4 PLANET Fabien FRA FFM KTM 227
5 MERRIMAN Stefan AUS FMI APRILIA 226
6 DINI Fabrizio ITA FMI YAMAHA 160
7 GALINDO Xavier SPA RFME KTM 160
8 DEPARROIS NicolasFRA FFM HUSQVARNA 149
9 SALONEN Valtteri FIN SML HUSABERG 147
10 MATTILA Jari FIN SML BETA 122

Κατηγορία E3

Ο Ivan Cervantes διπλός νικητής στην Σλοβακία στην κατηγορία E3

Ο Ισπανός Ivan Cervantes (KTM) πέτυχε άλλη μια διπλή νίκη και προηγείται με 40 βαθμούς του Marko Tarkkala (KTM) στην βαθμολογία, που τερμάτισε τέταρτος και τρίτος το Σαββατοκύριακο. Μετά από σκληρό συναγωνισμό με τον Cervantes ο εντυπωσιακός Sebastian Guillaume (Husqvarna) τερματίζει στην δεύτερη θέση και τις δύο ημέρες, καταφέρνοντας να ανέβει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας (274β.), ρίχνοντας το Bjorne Carlsson στην τέταρτη θέση με 256 βαθμούς.

Ο Γάλλος S.Guillaume δηλώνει το Σάββατο «Ο Ivan ήταν πολύ γρήγορος όπως εγώ. Ήμασταν ίσοι μέχρι την τελευταία ειδική. Πίστευα ότι οδηγούσα γρήγορα στην τελευταία ειδική όπως σε όλες τις προηγούμενες, αλλά δυστυχώς ο χρόνος μου ήταν τελικά κατώτερος. Θα δω και θα μελετήσω το απόγευμα και θα δω πώς μπορώ να οδηγήσω πιο γρήγορα»
Μια ακόμα μάχη εξελίχτηκε για την τρίτη θέση, με τον Bjorne Carlsson (Husaberg) να βγαίνει τελικά νικητής επί του Marko Tarkkala με εννέα δευτερόλεπτα διαφορά.

Την δεύτερη ημέρα ο Ivan Cervantes δεν έδωσε περιθώρια στους αντιπάλους του, κατακτώντας και την γενική κατηγορία. Ο S.Guillaume έμεινε 1,37 λεπτό πίσω στην δεύτερη θέση με τον M.Tarkkala να παλεύει και ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου με αντίπαλο αυτήν την φορά τον Alessandro Botturi (HM-Honda).

Ivan Cervantes: «Ξεκίνησα τον αγώνα με στόχο την νίκη. Οι αντίπαλοί μου είχαν κάποια προβλήματα, ενώ εγώ είχα αποκτήσει μια καλή διαφορά. Έτσι αποφάσισα να αγωνιστώ εναντίων του εαυτού μου, παραμένοντας συγκεντρωμένος στην οδήγησή μου. Αυτό το Σαββατοκύριακο έκανα ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του τρίτου μου τίτλου»

Βαθμολογία Ε3
1 CERVANTES Ivan SPA RFME KTM 330
2 TARKKALA Marko FIN SML KTM 290
3 GUILLAUME Sebastien FRA FFM HUSQVARNA 261
4 CARLSSON Bjorne SWE SVEMO HUSABERG 256
5 BOTTURI Alessandro ITA FMI HONDA 226
6 KUKLIK Vita CZE ACCR KTM 174
7 ERIKSSON Anders SWE SVEMO HUSQVARNA 165
8 KEHR Marcus GER DMSB KTM 154
9 CURVALLE Jordan FRA FFM SHERCO 100
10 GOBLET Jean-Francois BEL FMB KTM 79

 

JUNIOR (αναβάτες κάτω από 23 ετών)

Ο Joakim Ljunggren (Husaberg) μοιράστηκε με τον κυριότερο αντίπαλό του Cristophe Nambotin (Gas-Gas) από μια πρώτη και δεύτερη θέση αυτές τις δυο ημέρες στο Krompachy. Κερδισμένος από αυτό το αποτέλεσμα είναι ο J.Ljunggren που εξακολουθεί να προηγείται του C.Nambotin κατά 18 βαθμούς και κρατάει με το ένα χέρι το κύπελλο της κατηγορίας πριν τον τελευταίο αγώνα της Γαλλίας.
Τρίτος και τις δυο ημέρες έμεινε ο Tom Sagar (KTM) που κρατάει την επίσης τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Βαθμολογία Junior
1 LJUNGGREN Joakim SWE SVEMO HUSABERG 278
2 NAMBOTIN Christophe FRA FFM GAS GAS 260
3 SAGAR Tom GBR ACU KTM 223
4 BOURGEOIS Marc FRA FFM HUSQVARNA 207
5 OLDRATI Thomas ITA FMI KTM 201
6 GRITTI Mirco ITA FMI BETA 119
7 SANTOLINO Lorenzo SPA RFME KTM 105
8 FORTUNATO Benoit FRA FFM HUSQVARNA 99
9 BOLTER Daryl GBR ACU HUSQVARNA 87
10 BOSSI Yannick FRA FFM HUSQVARNA 87

Επόμενος και τελευταίος αγώνα του WEC θα πραγματοποιηθεί στο Noiretable της Γαλλίας στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2007.

Φωτογραφίες: Ingo Riedel / Annalisa Valente

[download id=”53,54″]