ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου έγινε το 3° x-poros (mp edition). Φέτος το κλίμα είχε στιγματιστεί -για όσους δεν το ήξεραν- από την εξώδικη γνωστοποίηση που η διοργάνωση έλαβε την παραμονή από την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου.

Ο λόγος ήταν η χρήση του όρου «τρίαθλο» και η μη ύπαρξη άδειας από πολλούς φορείς. Πράγματι, έχοντας μόνο προφορικές δεσμεύσεις από τα τοπικά σώματα ασφάλειας η διοργάνωση αναγκάστηκε να ζητήσει και να λάβει άδεια διεξαγωγής λαϊκού αγώνα ορεινής ποδηλασίας από την ΕΟΠ για τις αποστάσεις των 30 και 55 χιλιόμετρων. Η ίσως μη ύπαρξη κάποιων άλλων αδειών (φύλαγε τα ρούχα σου…) έκανε την διοργάνωση να προτιμήσει να αναβάλει τον αγώνα. Έτσι και αλλιώς οι 74 εγγεγραμμένοι δεν είχαν έρθει από κάθε γωνία της Ελλάδας (Φολέγανδρο, Χίο , Τρίκαλα, Βέροια αλλά και κάποιες αλλοδαπές εγγραφές …) για αυτό. Σκοπός ήταν να παραταχθούν στην γραμμή εκκίνησης και να απολαύσουν την σαδιστική χάραξη. Πάνω από 75 άτομα συνολικά ξεκίνησαν.

Υπήρξε μια καθυστέρηση στην αρχή λόγο τεχνικής βλάβης του σκάφους που μετέφερε τον ναυαγοσώστη και τον δύτη του Poros Diving Center, βασικά ειχε εξαφανιστεί κατά την διάρκεια της νύχτας το ντεπόζιτο… Μόλις διασφαλίστηκε η ασφάλεια και της κολυμβητικής διαδρομής δόθηκε το σήμα. Οι περισσότεροι είχαν επιλέξει την μεγάλη αλληλουχία τριών αθλημάτων που περιλάμβανε στην αρχή 1350 μέτρα κολύμβησης μέχρι τον ρώσικο ναύσταθμο. Πέντε λεπτά μετά δόθηκε το σημείο μέτρησης χρόνου για όσους θα έκαναν μόνο την ποδηλατική περιήγηση. Πρώτη από τους κολυμβητές έφτασε η Sarah Peterson αποκαρδιώνοντας τους μαντράχαλους. Μετά άρχισαν οι πραγματικές δυσκολίες που όμως έδωσαν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να απολαύσουν τοπία της ακτογραμμής του νησιού με θέα τα Μέθανα και την Αίγινα.

Όσοι κοιτούσαν πολύ έπεφταν από τα βράχια. Μετά το πέρασμα του Φάρου άρχισε η αναρρίχηση μέσα στη δύσβατη πλαγία γεμάτη πουρνάρια. Τρία χιλιόμετρα ήπιας ανηφορικής ασφάλτινης διαδρομής ήταν η μικρή ανάπαυλα μέχρι τις αντιπυρικές ζώνες που καταπόνησαν πολλούς. Το υδροδοχείο ήταν βασικό και όσοι δεν άκουσαν τις συμβουλές έλιωσαν. Εκεί πολλοί συνειδητοποίησαν την ορθότητα των τακτικών διαδικτιακών προειδοποιήσεων αφού ότι ήταν ήδη δύσκολο να κατεβεί με τα πόδια θα έπρεπε να γίνει μετά και με το ποδήλατο.

 

Η ποδηλασία είναι το κυρίαρχο άθλημα του θεσμού και σε διάρκεια αλλά περισσότερο σε δυσκολία. Τόσο επίπονο που πολλοί συνετά άλλαξαν κατηγορία για να μειώσουν τις αποστάσεις. Οι συνεχόμενες ανηφορο-κατηφόρες, το σαθρό έδαφος και ο ήλιος εξάντλησαν τους ποδηλάτες. Πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν το νησί δεν είναι μόνο ανηφορικό. Τα τεχνικά μονοπάτια (χάος, Anton’s, υπέρτατο και άλλα) ζόρισαν πολλούς αν κρίνουμε και από την ψηφοφορία. Ο εξοπλισμός έπαιξε μεγάλο ρόλο και τα ποδήλατα διπλής ανάρτησης έδειξαν τις δυνατότητες τους. Πρώτος στο μεγάλο x-poros τερμάτισε ο Μιχάλης Λιόντος από τα Ιωάννινα, με λίγο αργότερα τον Πέτρο Τυρολόγο. Τρίτος έφτασε ο Laurent Petitguyot που είχε έρθει από την Γαλλία για τον αγώνα. Αρκετοί χάθηκαν και πάλι …

Αν και οι χρόνοι θα δημοσιευθούν ο καθένας μόνο ξέρει αν έκανε όλη την διαδρομή.. Οι εθελοντές αναγνωρίζοντας την καταπόνηση των συμμετεχόντων τους εμψύχωναν και τους προσέφεραν μια πληθώρα ποτών από τους χορηγούς (GU, Δίρφη, 3 Ε, Isostar κ.α). Τα τεχνικά τμήματα έφτασαν στα όρια τους πολλούς αλλά οι 2 γιατροί και 2 νοσηλεύτριες εύκολα αντιμετώπισαν τα 2 κατάγματα και τις πάμπολλες σούρες! Να σημειωθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες είχαν ομαδική κάλυψη από την Εθνική Ασφαλιστική.

Ήρωας φετινού x-poros είναι ο Γιάννης Αβούρης που τερμάτισε μετά από 9 και κάτι ώρες μέσα στο σκοτάδι και αυτός με ένα τεράστιο χαμόγελο. Δίκαια όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν το δώρο με προϊόντα gewol για να ανακουφίσουν τα καταπονημένα τους ποδια.

Το βράδυ έγινε η ανακοίνωση αποτελεσμάτων και η κλήρωση των δώρων από τις εταιρίες Κασιμάτη, mygshop.com και άλλες. To φετινό x-poros ήταν σίγουρα επιτυχημένo αλλά ιδιαίτερα δύσκολo δικαιώνοντας την ονομασία του ΜΡ (=Mega Piximo). Έδειξε ότι η ικανοποίηση για τον ερασιτέχνη αθλητή δεν έρχεται μόνο από την αγωνιστική χρονομέτρηση αλλά κυρίως από την χάραξη, την ομορφιά του τοπίου, την ευγένεια των εθελοντών και το πάθος της διοργάνωσης.

 

Σχόλια του πηγμένου διοργανωτή…

Στις φωτό πολλοί είναι με τα πόδια! Κρίμα τον κόπο μου. Εδώ φάνηκε ποίοι κάνουν ΜΤΒ και ποιοι χωματόκουρσα! Αφού οι εθελοντές μου είπαν ότι μερικούς τους πίεσαν για να πανε στο Anton’s trail…

Μερικοί βραβεύτηκαν χωρις να πρέπει, αφού έκοψαν τρελά -Δεν πειράζει εκείνοι το ξέρουν, δεν είχαμε αρκετούς κριτές γι’ αυτό…

Οι χρόνοι αργούν λίγο αφού ο κύριος Τουσίμης είχε / έχει κάποια σοβαρά προβλήματα και σιγά μην ασχοληθεί με αυτό, ούτε πρόκειται να τον ζορίσω. Υπομονή… Όσοι χάθηκαν, άξιοι της μοίρας τους -είναι μέρος του αγώνα! Έκανα την διαδρομή και χάνεσαι στο γήπεδο (πας ίσια) και πριν τον τερματισμό όπου είχα ξεχάσει να βάλω τα αστικά βέλη

Στείλτε καμιά φωτό σας στο site και καμιά φωτό της μούρης σας γενικά, για να ξέρουμε ποιοι είμαστε (Ισαάκ καλύτερος από τις απαντήσεις σου…)

Ευχαριστώ,

Σαπουνάκης

Περισσότερες φωτογραφίες

[download id=”65″]